Jak vyrobit posuvné dveře

posuvne dvere

Ušetřete si doma místo: Jak vyrobit posuvné dveře krok za krokem

Nespornou výhodou posuvných dveří je, že jsou prostorově úspornější. Otevírají se posunem do strany a stávají se tak stále oblíbenější alternativou k běžným dveřím, ať už slouží jako oddělení jednotlivých místností či dveře vestavěných skříní. Výrobu posuvných dveří lze zvládnout i svépomocí, jen je třeba si vše pečlivě naplánovat. Určitě není od věci si vytvořit jednoduchý nákres pojezdových dveří a projít si předem celý postup.

Čím je dobré začít?

Při výrobě posuvných dveří se neobejdete bez základního nářadí:

  • kvalitní vrtačka – pokud s vrtačkou nelze šroubovat, budete potřebovat i šroubovák
  • hmoždinky – další potřebný spojovací materiál obvykle obsahuje sada na posuvné dveře a není nutné nic přikupovat
  • vodováha – ideální je mít kratší i delší vodováhu
  • pilka – na případné zkrácení lišt

V první řadě je třeba zhodnotit prostor, kde budou dveře umístěny, a vybrat vhodný typ posuvných dveří. Jak vyrobit posuvné dveře, pokud nemáte vedle dveřního otvoru dost místa na posun dveří do strany? V takovém případě můžete volit dveře lomené, které se při otevírání zlomí do tvaru „V“. V případě širšího otvoru je vhodné zvolit dveře dvoukřídlé, u kterých se křídla odsouvají od sebe do stran, nebo se jedná o mimoběžná křídla.

Před výrobou posuvných dveří je také třeba se za pomoci vodováhy přesvědčit, zda jsou stěny a podlaha rovné. Případné nerovnosti významně ovlivňují posouvání pojezdových dveří, a mohlo by tak docházet k zadrhávání pojezdů na dveřích či samovolnému pohybu dveřního křídla. 

Samotné pojezdové dveře se skládají z několika částí:

  • dveřní křídlo
  • pojezdy na dveře
  • pojezdová lišta
  • vodicí lišta

Dveřní křídlo

Výrobu posuvných dveří začneme dveřním křídlem – lze využít široké spektrum materiálů. Vhodné jsou desky z masivního dřeva, dřevotřísky nebo MDF desky. Můžeme využít jakoukoli desku s vyhovujícími rozměry, ke které se dají připevnit pojezdy na dveře, avšak musíme brát ohled na její hmotnost, neboť pojezdy jsou limitovány svou nosností.

Pojezdy na dveře

Pojezdy na posuvné dveře jsou to nejdůležitější – od nich se odvíjí výběr pojezdových a vodicích lišt. Rozlišujeme pojezdy pro zalomené půlené dveře, pro dvoje mimoběžné dveře nebo pro jednokřídlé posuvné dveře. Pokud řešíte, jak vyrobit posuvné dveře pro skříň, tak vám bude nejvíce vyhovovat pojezd pro posuvné dveře SPR. Jestliže chcete dveře zalomené, sáhněte po pojezdu pro posuvné dveře EKF. Pro jednokřídlové pojezdové dveře by vám měla stačit sada na posuvné dveře EKN.

Opět je na místě pečlivost – pokud připevňujeme pojezdy k dveřnímu křídlu ze strany, je klíčové umístit je ve stejné výšce, aby zavěšené dveřní křídlo neviselo nakřivo.

Pojezdová lišta

Další komponentou v procesu „jak vyrobit posuvné dveře“ je pojezdová lišta. Jde o lištu, ve které jsou dveře zavěšeny a pohybují se v ní pojezdy na dveře. Nejjednodušší variantou v případě jednokřídlových dveří je horní pojezdová lišta 29×27 mm s nosností do 100 kg. S pomocí držáků a hmoždinek je možné ji připevnit do stěny či do stropu. Pro dvoukřídlé mimoběžné pojezdové dveře je určena horní pojezdová lišta 46×29 mm (nosnost do 50 kg) nebo horní pojezdová lišta pro SPR sadu

U jednoduchých jednokřídlových pojezdových dveří by pojezdová lišta měla mít délku dvojnásobku dveřního otvoru. U dvoukřídlových záleží na tom, zda se jedná o mimoběžná křídla nebo o křídla, která se posunují směrem od sebe do stran. Počítejte u lišty i s přesahem pro umístění brzdy dveřního křídla. Dbejte na to, aby byla lišta instalována ve vodorovné poloze, zejména pokud ji připevňujete do stropu či zespodu do dveřního překladu.

Náš tip: Pojezdy na posuvné dveře se mohou pohybovat i jiným způsobem než v pojezdové liště. V naší nabídce máme retro designovou sadu pojezdů pro posuvné dveře Retro Rail I, kde je pojezdová lišta nahrazena kolejnicí. 

Vodicí lišta

Aby se dveřní křídla během manipulace nekývala, je nutné kontrolovat jejich pohyb ve spodní části. 

  • Pro mimoběžná křídla k tomuto účelu slouží spodní vodicí lišty. V naší nabídce máme spodní vodicí lištu pro SPR sadu a spodní vodicí lištu pro FTR sadu. Umístění vodicích lišt je třeba velice dobře vyměřit, aby do ní spodní pojezdy správně zapadly a křídla byla vyrovnaná ve svislé poloze.
  • Další způsob, jak zajistit spodní část dveřních křídel, je spodní vodicí trn. Lze jej nainstalovat několika způsoby:
    • Vodicí trn umístíme zespodu do dveřního křídla a je veden spodní vodicí lištou 10×10 mm připevněnou do podlahy.
    • Vodicí trn připevníme do podlahy a dveřní křídlo má vespod drážku, kterou na trn nasedá. Do drážky v křídle lze případně zabudovat spodní vodicí lištu – poté je to v podstatě obrácený první případ.
    • Vodicí trny jsou připevněny do podlahy po stranách dveřního křídla a přidržují jej při jeho pohybu.

Jak je vidět, vyrobit posuvné dveře svépomocí není složité, vyžaduje to jen pečlivost a trochu zručnosti. 

Jak vyrobit posuvné dveře – seznam zmíněných produktů

Jak vyrobit posuvné dveře – produktové kategorie, které by vás mohly zajímat