Jak utěsnit okna

tesneni okna

6 jednoduchých tipů, jak utěsnit okna a ušetřit

Rostou vám náklady na vytápění? Chcete ušetřit a přitom doma netrpět zimou? Právě od toho jsou tu naše tipy, jak utěsnit okna. Správným utěsněním oken můžete ušetřit až desítky procent nákladů na vytápění. Možná vám montáž těsnění přijde složitá, ale opak je pravdou – je to snazší, než si myslíte. Pusťme se společně do toho!

Nejprve je třeba zjistit, kudy vám z místnosti uniká teplo. Pokud v okolí oken cítíte proud chladného vzduchu či pohyb záclon při zavřeném okně, je na místě začít se zabývat vhodným způsobem, jak utěsnit okna. Utěsnění oken má totiž i další výhody než jen úsporu v rodinném rozpočtu. Můžete omezit venkovní hluk, pronikání prachu a nepříjemných pachů do vnitřních prostor nebo zamezíte rosení okenních skel.

1 – Správné seřízení oken je základ

Pokud vlastníte plastová okna, která netěsní, ztěžka se zavírají a nedoléhají, může být na vině špatné seřízení. To se dá napravit několika způsoby. Seřízení plastových oken můžete svěřit servisnímu technikovi v rámci záruční opravy nebo pozáručního servisu. Nebo se můžete pustit do seřízení oken svépomocí – většinou vám bude stačit běžné nářadí a návod k obsluze daného typu oken. V každém případě by seřízení mělo být prvním krokem v řešení problému, jak utěsnit plastová okna.

2 – Jak utěsnit okna rychle a snadno

Ochladilo se a zajímáte se o to, jak utěsnit okna na zimu? V situaci, kdy na utěsnění oken nemáte příliš času a hledáte rychlé řešení, může vám pomoci samolepicí těsnění. Instalace je velice snadná a nevyžaduje žádné odborné znalosti či zkušenosti. Před aplikací těsnění je třeba dané místo zbavit mastnoty a nečistot, aby byla zajištěna co nejlepší přilnavost. 

V naší nabídce máme velký výběr pryžového či silikonového samolepicího těsnění s vynikající tvarovou pamětí s různými profily a tloušťkou. Jak utěsnit okna s křivými spárami s proměnlivou tloušťkou? V takové situaci je dobré zvolit těsnění s dobrou stlačitelností, které si s takovými spárami dokáže poradit. Například samolepicí silikonové těsnění typu „V“ utěsní škvíry široké od jednoho do osmi milimetrů, pryžové samolepicí těsnění oken s P profilem utěsňuje spáry od jednoho a půl až do pěti milimetrů. Z dalších typů můžeme doporučit třeba samolepicí průmyslové pryžové těsnění s padesátiprocentní stlačitelností vyráběné v devíti variantách.

3 – Jak utěsnit okna důkladně – těsnění do drážky

Dalším způsobem instalace okenního těsnění je vtlačení do drážky v plastových oknech případně do vyfrézované drážky v dřevěném či kovovém rámu. Montáž je již složitější a vyžaduje určitou zručnost a také správné nářadí. Pro plastová okna je třeba vybrat správné těsnění pro daný typ oken a velikost drážky. Těsnění do drážky je také řešením, jak utěsnit střešní okno, případně lze opotřebené těsnění vyměnit či doplnit některým jiným typem těsnění. Těsnění do drážky z naší nabídky:

4 – Další typy těsnění

Pokud se nechcete spoléhat na samolepicí těsnění nebo frézovat drážky, existují i jiné metody, jak utěsnit okna a připevnit těsnění. 

5 – Výměna opotřebeného těsnění

Občas je odpovědí na otázku „Jak utěsnit okna?“ výměna starého těsnění za nové. K opotřebení těsnění (stejně jako u mnoha jiných věcí) postupem času může samozřejmě dojít. Proto je na místě pravidelná kontrola stávajícího těsnění – nespoléhejte na to, že je vaše před lety nainstalované těsnění v pořádku. U lepeného těsnění může dojít k odchlipování a jeho výměna je určitě na místě. U těsnění do drážky jej lze odstranit a například s pomocí plastového zatlačovače nainstalovat nové. Při vybírání těsnění věnujte pozornost tomu, zda kupujete vhodný typ s ohledem na výrobce okna a velikost drážky.

6 – Jak utěsnit stará okna

Utěsnění starých dřevěných oken se na první pohled může zdát jako komplikovaný proces, ale není tomu tak. Jak utěsnit stará okna, abychom dosáhli dobrého výsledku? Máme několik možností. První z nich je například těsnění pro sponkování – pokud se chceme vyhnout frézování drážek. Někdy je třeba pustit se i do výměny okenního tmelu. Starý tmel lze po nahřátí poměrně snadno odstranit vhodným nářadím a po natření okenního rámu aplikovat tmel nový. Avšak pokud chcete mít jistotu, že vaše stará okna opravdu těsní, doporučujeme výměnu skel (přesklení) za nové s lepšími izolačními vlastnostmi.

Věříme, že teď už víte jak utěsnit okna a že se do kvalitního těsnění vyplatí investovat. Koneckonců nejde o nijak vysoké náklady a obvykle se vám vrátí po několika málo topných sezónách.

Jak utěsnit okna – seznam produktů z článku

Jak utěsnit okna – kategorie produktů