Jak utěsnit dveře

tesneni dveri

Utěsnění dveří – jednoduchá a levná cesta jak uspořit za energie

Máte podezření, že vaše dveře netěsní tak dobře, jak by měly? Nejrychlejším způsobem, jak se přesvědčit, zda dveře dobře těsní, je jednoduché přiložení dlaně ke všem spárám zavřených dveří. Obzvlášť prostor nade dveřmi a v blízkosti prahu je náchylný na různé netěsnosti. Pokud ucítíte závan vzduchu (průvan), je pravděpodobné, že vaše dveře netěsní. Pokud si nejste jisti, můžete pro jistotu provést zkoušku těsnosti s plamenem svíčky či zapalovače – když se plamen v okolí dveřních zárubní při zavřených dveřích chvěje, jde o místo, které špatně těsní.

Otázka „Jak utěsnit dveře?“ není malichernost pro puntičkáře, ale je to výhodné z několika dobrých důvodů:

  • z vytápěného prostoru neuniká teplo a lze tak významně uspořit na vytápění – zejména pokud jde o to, jak utěsnit vchodové dveře
  • správné těsnění zabrání pronikání prachu – především do skříní a spižíren, obvykle jde o řešení, jak utěsnit posuvné dveře
  • sníží se propustnost hluku – pokud jste zde proto, že hledáte „jak utěsnit dveře proti hluku“
  • z části je možné správným utěsněním dveří snížit hlučnost při otevírání a zavírání

Jak utěsnit dveře jednoduše?

Levným řešením, jak utěsnit dveře, jsou různá samolepicí těsnění. Jejich výhodou je velice snadná instalace, kterou zvládne doslova každý. Samolepicí těsnění z naší nabídky jsou vyrobena z pěny, z pryže, ze silikonu či jako těsnicí kartáčky. Pro dokonalé utěsnění dveří musíme věnovat pozornost výběru správné šířky a tloušťky těsnění. 

Pěnové těsnění z polyetylenu lze použít pouze jako základní těsnění, je dostupné v šířce od šesti do šedesáti milimetrů a tloušťce od dvou do šesti milimetrů. Avšak pro utěsnění dveří není polyetylenová pěna příliš vhodná, protože nemá tvarovou paměť.

Samolepicí těsnění z pryže je kvalitnější a díky němu vašimi dveřmi nebude unikat teplo a nepropustí žádný nadměrný hluk. Je vynikající odpovědí na otázku „Jak utěsnit dveře?“ a je dostupné v řadě variant, co se týče rozměrů a profilů, jako například:

Další samolepicí těsnění v naší nabídce je těsnění silikonové, jehož velkou výhodou je tvarová stálost a skutečnost, že si dokáže poradit s různě velkými netěsnostmi od jednoho až do osmi milimetrů. Jestliže hledáte něco, co by vám pomohlo s tím, jak utěsnit křivé dveře, silikonové těsnění je pro vás to pravé. 

Těsnicí kartáčky jsou vhodné v situaci, když potřebujeme vyřešit, jak utěsnit posuvné dveře. V nabídce máme kartáčky s výškou od 3 do 18 mm.

Další způsoby jak utěsnit dveře

Jak utěsnit dveře, pokud vám samolepicí těsnění nevyhovuje? Další možností instalace je těsnění do drážky, pro sponkování a pro lepení. Těsnění do drážky lze instalovat jako Silikonové těsnění dveří do vyfrézované drážky nebo různé druhy těsnění určených pro konkrétní druhy plastových balkonových euro dveří, které využijete například při renovaci. Příkladem takovýchto těsnění jsou:

V případech, kdy řešíme jak utěsnit dveře a nemáme dveře s drážkou, nám může pomoci Silikonové těsnění pro sponkování. Těsnění má velice dobrou tvarovou paměť a dlouhou životnost. Pro jeho připevnění můžete využít například Sponkovačku COMPACTA 530.

Jestliže preferujete raději montáž lepením, je tu pro vás Silikonové těsnění dveří, profil D případně Silikonové trubičkové těsnění. Oba druhy těsnění se lepí silikonovým tmelem a nabízíme je v řadě různých velikostí. Stačí vybrat správnou variantu pro vaše dveře a problém „jak utěsnit dveře“ bude minulostí.

Když těsnění nepomůže

Jak utěsnit křivé dveře, které se těžko zavírají? V takovém případě, je třeba dveře nejprve správně seřídit. Seřízení plastových dveří, které jsou stále v záruce, můžete v rámci reklamace svěřit profesionálům. Taktéž existuje u dodavatelů možnost objednání pozáručního servisu. Kdo je manuálně zručný, se může do seřízení pustit svépomocí. Obvykle k seřízení stačí běžné nářadí a návod k obsluze daného typu dveří.

Jak utěsnit dveře – seznam zmiňovaných produktů

Jak utěsnit dveře – kategorie produktů, které by vás mohly zajímat